Helle for Helle Helle

28. februar 2012

Helle for Helle Helle

Den danske forfatter Helle Helle har i år modtaget Boghandlernes Gyldne Laurbær for sin seneste roman ’Dette burde skrives i nutid’. Læs portrættet af den prisbelønnede og populære forfatter.

Af Julie Muff Lykke-Kjeldsen, frivillig i Danner
Februar 2012

Dette burde skrives i nutid’ udkom i april 2011 og blev modtaget med begejstring. Romanen blev rost til skyerne af flere anmeldere med udtalelser som ”Virkelig skøn læseoplevelse” og ”Et slankt og nonchalant mesterværk fra Helle Helles hånd”. Samtidig fik Helle Helle titlen som ”Uofficiel danmarksmester i antydningens kunst”.

Også i teaterverdenen hylder man ’Dette burde skrives i nutid’. Teatret Mungo Park har således købt rettighederne til romanen, som nu bliver dramatiseret med forventet premiere 7. marts 2012. Teatrets direktør Martin Lyngbo, der står for både dramatiseringen og iscenesættelsen, har i den forbindelse udtalt: ”For mig at se er Helle Helle den bedste nulevende sprogbruger, vi har. Der er derfor både ærefrygt og begejstring forbundet med at skulle arbejde med litterært materiale af så høj kvalitet.”

En nøgen stil
Generelt i sine værker giver Helle Helle en stemme til tilværelsens stille eksistenser – blandt andet de kvinder, som lever i parforhold, hvor parterne ikke kan kommunikere og ofte slet ikke er ligeværdige, og hvor kvinden ofte er underlagt mandens dominerende adfærd. Helle Helles værker omhandler blandt andet temaer som utroskab, brudte forhold og død.

Typisk for Helle Helles skrivestil er den knappe, korte form – ja, næsten nøgne stil. I sine tekster fokuserer hun især på personernes handlinger, på det, de siger og gør, og i mindre grad direkte på det de føler. Helle Helle har tidligere forklaret: ”Jeg vil helst ikke skrive ”Hun er ked af det”. Jeg vil hellere skrive ”Så snart jeg rører hendes arm, begynder hun at græde”. Jeg vil have et fysisk udtryk med et bevis”

Hun minimerer sine udsagn og benytter sig af et sprog, som er renset for psykologisk indhold og forklarende bemærkninger og blottet for sentimentalitet og følelser. Dette efterlader et tomrum, som Helle Helle selv har kaldt ”sorte huller”, som læseren selv kan fylde ud og lægge betydninger ind i. Netop denne form for realisme; denne særlige minimalistiske skrivestil fænger mange læsere.

Fra småt til stort
Helle Helles noveller og romaner er karakteristiske, fordi hun er så dygtig til at beskrive hverdagen og de fine små nuancer i vores sprog og i den måde, vi opfører os på over for hinanden. Alt det, der netop ikke bliver sagt, skaber en foruroligende spænding, som hele tiden truer med at bryde den umiddelbare forudsigelighed. Hun sætter de små ting i perspektiv og stiller dermed nogle af tilværelsens store spørgsmål.

Magasinet Danner ønsker Helle Helle et stort tillykke med Boghandlernes Gyldne Laurbær!

Helle Helle har udgivet novellesamlingerne ’Rester’ (1996) og ’Biler og dyr’ (2000) samt romanerne ’Eksempel på liv’ (1993), ’Hus og hjem’ (1999), ’Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand’ (2002), ’Rødby-Puttgarden’ (2005), ’Ned til hundene’ (2008) og ’Dette burde skrives i nutid’ (2011). Hun har tidligere modtaget Kritikerprisen, PO Enquist-prisen, Danske Banks Litteraturpris, Beatriceprisen, Edith og Helge Rode Legatet og Otto Rungs Forfatterlegat. Hun var nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris i 2009 og er tildelt livsvarig ydelse af Statens Kunstfond.Helle Helles noveller og romaner er oversat til ti sprog. I Danmark udkommer hendes bøger på forlaget Samleren.

Foto: Sasha Maric

< Tilbage til Danner